September 3, 2017

Statistika / Broj umrlih u Federaciji BiH drastično veći od novorođenih


18. 05. 2017. u 16:04:00A. D.
U prvi tri mjeseca ove godine u Federaciji BiH zabilježen je drastičan odnos umrli - novorođeni odnosno izrazito negativna stopa prirodnog priraštaja stanovništva.
Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u martu je rođeno 1.556 beba, ali je, s druge strane, umrlo 1.869 osoba. Razlika,
odnosno negativan priraštaj iznosio je minus 313.
Još gori odnos zabilježen je u februaru, odnosno 1.406 novorođenih, naspram 1.921 umrlih.
Mjesec ranije, ova statistika je bila još mračnija. U tom mjesecu rođeno je 1.005 djece,ali je umrlo 1.827 osoba. Negativni priraštaj stanovništva iznosio je minus 822.
U 2016. ukupno je rođeno 19.110 osoba, dok je umrlo 20.558 osoba. Negativni priraštaj stanovništva iznosio je minus 1.448.
Profesor Hasan Zolić, inače bivši direktor Zavoda za statistiku BiH, kazao je za Radiosarajevo.ba kada je riječ u bijeloj kugi, srljamo u ambis.
"Statistike se doduše razlikuju od kantona do kantona, pa tako u KS-u i HNK-u imamo pozitivni priraštaj, dok ostali kantoni bilježe negativni priraštaj stanovništva. To jeposebno izraženo u Livanjskom, te Bosansko-podrinjskom kantonu. Jednostavno, nema efekata od trenutnih politika koje provode vlasti. U prvom redu slabo se šta čini da bi se poboljšalo stanje majke i djeteta“, kazao je Zolić.
Naglašava da postoje kantoni koji nemaju ni dječijeg dodatka, što opisuje kao posebno problematično.
"Vidjeli smo da u Hrvatskoj donose strateške mjere, da se sistemski radi na ovome. Donose se mjere poput povećanja naknada za majke, i to za one koje su zaposlene i one koje to nisu", istaknuo je Zolić.

No comments:

Post a Comment